Tips för att Förhindra Förgiftning på Grund av Livsmedelsförorening

Matförgiftning kan uppstå om vi inte skyddar mat eller drycker från virus, bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka olika infektionssjukdomar. Baserat på WHO-data från 2015 når dödligheten från matförgiftning 420 000 personer varje år. Minst 125 000 barn under fem år är årliga matförgiftningskontrakt. Den högsta förgiftningen sker i Afrika och Sydostasiens kontinent, inklusive Indonesien.

Följande typer av bakterier orsakar ofta förorening av livsmedel

Clostridium botulinum är en bakterie som kan orsaka botulism hos människor. Dessa bakterier finns i konserver och andra förpackade livsmedel

Escherichia coli finns i råa livsmedel som rå kött, rå frukt och grönsaker och pastöriserad mjölk.

Salmonella är vanligt hos fjäderfä, råbiff och mejeriprodukter, rå ägg och skaldjur och kan sprida sig till människor som lagar mat.

Shigella kan hittas hos människor som förbereder mat genom att röra på livsmedel som tidigare har smittats av Shigella-bakterier

Listeria monocytogenes finns i bearbetade livsmedel som ost, korv och bearbetade köttprodukter.

Campylobacter jejuni finns i skaldjur, fjäderfä, okokt ren mjölk och mindre rent vatten.

Clostridium perfringens finns i livsmedel som har lagrats vid rumstemperatur under en tid.

Hur lagrar du mat från bakterier?

Mat är en bra medlare för bakteriell multiplikation. Bakterierna som finns i mat växer på grund av olika faktorer, såsom: B. används för att handtvätta, korsa kontaminering, lagring och tillagningstemperatur och förorening av livsmedel genom avfall. Även när du köper mat på marknaden kan det orsaka kontaminering tills maten kommer.

Använd en ren trasa fuktad i varmt tvålvatten för att rengöra ytan på köksbordet. Glöm inte att tvätta trasa ofta så att bakterier inte lämnas. Tvätta köksredskap före eller efter tillagning med varmt vatten.

Använd olika skärbrädor och knivar för varje typ av mat, separata skärbrädor och knivar för att skära grönsaker med våta livsmedelsingredienser som kött.

Frukt och grönsaker

Skölj färsk frukt och grönsaker med rinnande vatten för att avlägsna smuts på ytan av frukt och grönsaker. Kassera det yttersta lagret av sallad eller kål.

Bakterier kan växa bra på ytan av frukt eller grönsaker. Lämna inte frukt eller grönsaker som har skurits i timmar i frisk luft.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *